Saturday, November 29, 2014

Dieta na zdrowe i mocne kości

Z wiekiem nasz organizm się osłabia,dlatego trzeba dostarczać mu dodatkowych składników i minerałów aby pomóc mu w dalszej drodze.


Częstym problemem nawet wśród młodych osób jest osłabienie kości. Jest to zaburzenie tkanki kostnej,która prowadzi do łamliwości,kruchości i osłabienia.

Wtedy najczęściej traci się siły i witalność.Szybkie męczenie się,problemy z chodzeniem,bieganiem,wykonywaniem ćwiczeń.
Osoby, które postanawiają uprawiać zdrowy tryb życia,muszą liczyć się z tym,aby dobrze rozpracować swój plan,który będzie im towarzyszył w życiu.
Dieta musi być odpowiednio zbilansowana.Każdy człowiek ma inny organizm i nie każdy jest w stanie stwierdzić jaka będzie reakcja gdy zrezygnuje ze składników ,które do tej pory spożywał.Tak samo jest z wykonywaniem ćwiczeń.
Dlatego jeżeli chcemy przejść całkowitą metamorfozę diety żywnościowej bądź aktywności fizycznej,powinniśmy zgłosić się do specjalisty,który wprowadzi osobę do konkretnej realizacji.

Natomiast,jeżeli chcemy zmienić kilka nawyków żywnościowych,możemy zrobić to w prosty sposób ale pamiętajmy żeby było to z odpowiednim rozstępem czasu- nie natychmiast!


Kości nie mogą na tym ucierpieć,ponieważ każdy chce aby również jego zęby były w idealnym stanie.

A niedobór np: wapnia wiąże się niestety z osłabieniem kości zębowej, co powoduje zaburzenia mineralizacji szkliwa, w późniejszym efekcie wypadaniem.



Ważna jest aktywność fizyczna a najbardziej ćwiczenia,w których podskakujemy.

Przykładem może być siatkówka jak i skakanie na skakance.
W ten sposób ryzyko jest minimalne a łączymy dobre z pożytecznym.



Dieta na mocne i zdrowe kości


  • Płatki owsiane,ryż brązowy,kasza gryczana



  • Ryby,ryby i jeszcze raz ryby spożywać 3-4 razy w tygodniu.W różnych postaciach,ważne by były pełnowartościowe.



  • Galaretki i produkty z zawartością żelatyny.

Mogą to być desery, ryba w galarecie, drób. 
Odbudują nasze chrząstki, poprawią stan tkanki łącznej.


  • Soja,
  •  nasiona sezamu
  • figi
  • jarmuż
  • cukinia
Koktajl 

Figi zblendować, następnie dodać mleko owsiane.Połączyć składniki i tak pić przyrządzony koktajl.





Saturday, November 15, 2014

Biała herbata dla pragnienia

Może być spożywana w celu zdrowotnych ale na co dzień jest świetna na ukojenie pragnienia.
Dobrze sprawdza się do picia na ciepło jak i  na chłodno.Kto posmakuje ten sam oceni czy jest warta by włączyć ją do codzienności.




Biała herbata

 Powstaje z młodych listków i pączków, które nie są przetwarzane Charakteryzuje się jasną barwą po zaparzeniu.







Działanie 


Skutecznie sprawdzi się dla osób,którzy chorują na serce,ale i tych,którzy chcą je zabezpieczyć,ponieważ zawiera polifenole.



Zwiększa wydzielanie soku insuliny-coś dla cukrzyków                     Zawiera dużo teiny
Witaminy C
Chroni przed wolnymi rodnikami 
Poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych  
Ma działanie antybakteryjne- można również robić  z niej okłady
Dodaje skórze blasku -ma właściwości nawilżające
                                             


Przyrządzanie

Różni się od standardowego parzenia herbaty czarnej,ponieważ zalewa się wodą lekko przestudzoną a nie wrzątkiem.W swoim składzie zawiera mnóstwo mikroelementów,które w wysokiej temperaturze tracą wartość.
Parzymy 5-7 minut.
Następnie przelewamy przez sito i delektujemy się smakiem.

Najlepszą i najbardziej wartościową jest ta sypana,która nadaje prawdziwego aromatu.



Smak

Delikatny, orzeźwiający i zdecydowanie różniący się od pozostałych herbat.
Dodatkiem do herbaty mogą być listki mięty- w tym przypadku idealnie się sprawdza spożywana na zimno.



Polecane herbaty białe

  • Sir Williams Tea
  • Herbata biała CEYLON BIO 
  • Herbata Oskar Gold Yunnan White Tee
  • Taheebo Esencja Natury -Herbata biała

Dostępne są najczęściej w sklepach zielarskich jak i również w aptekach.










Monday, November 3, 2014

Pielęgnacja dłoni

Zadbane i nawilżone dłonie to efekty  regularnych pielęgnacji, które mogą wydawać się prostymi i przyjemnymi zabiegami.
Jest wiele przyczyn,które pozbawiają wilgotności skóry naszym dłoniom.Najczęściej jest to przesuszenie spowodowane czynnikami zewnętrznymi takimi jak : mróz,wiatr, temperatura-promienie słoneczne.



Każdy ma inny rodzaj skóry,dlatego powinien poddać się samoocenie i testowi,który będzie miał na celu wyeliminowanie pewnych substancji,które najbardziej podrażniają i przesuszają nasze dłonie.

Detergenty i inne środki toksyczne są najbardziej niebezpieczne.Osoby,które mają kontakt z nimi powinny dodatkowo ochraniać skórę jak i zawsze dokładnie zmywać środek w powierzchni skóry.

Jednak nie tylko detergenty i warunki klimatyczne mogą szkodzić dłoniom.

Często bywa tak,że nasza skóra reaguje na kwasy i produkty spożywcze.

Problemy drażniące mogą mieć osoby,które często mają styczność dotykając bezpośrednio warzywa kiszone takie jak: kapusta czy ogórki.Innym przykładem może być również mleko a nawet jajka.

Skóra może wykazywać reakcję swędzenia,pieczenia oraz przesuszenia.

Nie każdemu to się przytrafia.Najczęściej są to osoby,które mają bardzo delikatną skórę, jak i  alergię.



Czyste,ukojone i nawilżone dłonie 


 Peeling


3 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cynamonu


Wszystkie składniki łączę ze sową a następnie wcieram w skórę dłoni,masując. Na koniec przemywam letnią wodą.



 Kąpiel

2 łyżki oregano lub garść świeżych listków
2 łyżki tymianku lub garść( może być kilka listków świeżego)
1 torebka herbaty czarnej

Wszystko zalewam wrzątkiem,następnie w ostudzonej mieszance z wodą moczę dłonie przez 15 minut.

Kąpiel ma działanie przeciwgrzybicze oraz przeciwbakteryjne.Pomaga oczyścić skórę z wszelkich bakterii.

 Maseczka


2  łyżki maślanki
Mleczka pszczelego
Kilka kropli witaminy E
1 łyżka oleju kokosowego


Wszystkie składniki łącze i nakładam na dłonie.Następnie owijam folią spożywczą na 20-30 minut.Po upływie czasu płuczę.



Wcierka


2 łyżki oleju kokosowego
Kilka kropli stężonego aloesu 10%
2,5 łyżeczki mocznika 15 %
1,5 łyżki wody

Mocznik rozpuścić w  wodzie w proporcjach(1,5 łyżki),następnie dodać do niego kilka kropli aloesu.Na koniec dodać olej kokosowy w płynnej postaci.

Tak wykonaną wcierkę wmasować w skórę dłoni i owinąć folią pozostawiając na 20 minut.
Następnie przepłukać letnią wodą.



Maść 

Ochronna maść,która pomoże nam załagodzić przykre objawy i przywrócić równowagę skórze.



3 łyżeczki masła roślinnego
2 łyżeczki oleju migdałowego lub kokosowego
1/2  łyżeczki olejku herbacianego
2 łyżeczki lanoliny

Wszystkie składniki łączę ze sobą,następnie wcieram na dłonie.

Maść ma na celu łagodzenie zaczerwienienia,nawilżenie jak i po części ochronę przed bakteriami.










Monday, October 20, 2014

Oleje które warto przyjmować


Jeżeli zauważymy, liczne zmiany skórne,odbarwienie skóry,wypadanie włosów,nadwrażliwość na zakażenia,trudne gojenie się ran, to informacja dla nas,że czas podjąć odpowiednie kroki.Efekty zdrowego wyglądu można uzyskać poprzez dostarczanie odpowiednich składników do organizmu.Kwasy NNKT   są niezbędne w organizmie człowieka.By czuć się  i wyglądać zdrowo, należy uzupełniać niedobory.


Każdy chce by wygląd ich skóry i włosów był w świetnej formie.Niestety zdarza się,że dzieje się wprost  przeciwnie.Winą tego,najczęściej jest zła dieta, oraz czynniki zewnętrzne.
Nie tylko zewnętrzna pielęgnacja pomaga.Regeneracja i stabilność dobrej formy cery,paznokci jak i organizmu najbardziej przynosi efekty, kiedy wewnątrz wprowadzamy odpowiednie składniki.Przez to funkcjonalność poszczególnych elementów się odbudowuje i utrzymuje prawidło.


Kilka propozycji



Olej z nasion ogórecznika - Baraginis oleum


Olej wiesiołkowy - Oenotherae oleum 

Najbogatsze źródło witaminy E
Pomaga w problemach skórnych(łuszczenie się naskórka,pękanie pięt i skóry)
Przy matowieniu się włosów
Obniża ciśnienie krwi, pomaga zbić "zły" cholesterol
Podnosi odporność

 Tran z olejem z wiesiołka jest również wspaniałym uzupełniaczem.

Olej z zarodkami pszenicy -  Tritici embryonis oleum

Zawiera: fitosterole,lecytynę,karoteny,fosfolipidy.

Poprawia kondycję i przywraca blask skórze osłabionej, przebarwionej.
Stosowany również w maseczkach dla cery dojrzałej.

Olej z nasion dyni 

Pomaga w walce z rozstępami
Posiada właściwości nawilżające, wygładzające
Polecany u dzieci w zaburzeniach trawienia


Coraz bardziej popularne jest teraz spożywanie tych olejów,ale również na rynku mamy wiele innym,które są w istocie fantastyczną alternatywą.Można wypróbować każdy z nich i zdecydować,który najlepiej odpowiada dla naszego organizmu.











Saturday, October 4, 2014

Wspomaganie priobiotykami

Priobiotyki czyli nic innego jak żywe mikroorganizmy.Na pewno dla organizmu wpływają korzystnie,ponieważ utrzymują równowagę flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym.

Mikroflora naturalna to drobnoustroje, które stale występują w organizmie.Oczywiście zmienia się z czasem,poprzez różne skutki min: stanu zdrowia,odporności,przyjmowanie leków,sposobu odżywiania się.


Biegunka i gorączka to objawy,które mogą nas dopaść w każdym momencie.

Kiedy podróżujemy w kierunku ciepłych krajów,szczególnie polecane jest stosowanie priobiotyków przed (ok 2 tygodnie)jak i w trakcie podróży. Woda, która jest spożywana w krajach afrykańskich pochodzi z miejskich wodociągów,dlatego powinno się uważać co się spożywa.Należy ją przegotowywać!Uważać trzeba także na mycie owoców i warzyw- tutaj również należy pamiętać aby, surowa woda nie miała kontaktu z produktami,które mamy zamiar spożyć.

Wspomaganie priobiotykami to bardzo dobry sposób by zabezpieczyć nasz organizm.




W czym znajdują się priobiotyki?

W produktach mlecznie fermentowanych: czyli w jogurtach,kefirach








Produktach zawierających błonnik pokarmowy 

Cykoria, pszenica ,owies



Kiszonych warzywach (jest to istotne)



Pomocne przy antybiotykoterapii

Gdy przyjmujemy antybiotyk pozbywamy się bakterii,które są w organizmie potrzebne,dlatego wspomagajmy się produktami priobiotycznymi jak i preparatami.





Priobiotyk musi zawierać co najmniej 10 ml jednostek bifiolobakterii lub 100 ml jednostek pałeczek kwasu mlekowego.Dotyczy preparatów.



Dieta priobiotyczna

Wprowadzenie diety priobiotycznej dla organizmu,polecane jest osobą,które mają problemy z perystaltyką jelit,obniżają wartość pH  na skutek wytwarzanych przez bakterie kwasów.

Proiobiotyki pomagają w nadmiarze cholesterolu
Eliminują ryzyko zachorowań na raka jelita grubego









Saturday, September 20, 2014

Sezon na dynię

Dynia to nie tylko świetna ozdoba ale również bomba cennych witamin i minerałów.
Wartości odżywcze tego warzywa są ogromne,dlatego polecana jest osobą, które mają dolegliwości z niewydolnością nerek,miażdżycą. Właściwości jej również ciekawią, ponieważ mają działanie odkwaszające(ważna informacja dotycząca diety odchudzającej) jak i żółciopędne.



Witaminy występujące to :

A, B1, B2, C, PP

 oraz minerały min: żelazo, wapń, magnez,potas

kwasy organiczne

Pestki z dyni zawierają w 

swoim składzie nienasycone 
kwasy tłuszczowe niezbędne w 
diecie każdego 
człowieka.Zawierają
 duże ilości cynku(niezbędnego
 dla  włosów i paznokci)
Zapobiega gromadzeniu się cholesterolu,świetnie działa na zaparcia.



Polecana osobą,które są na diecie odchudzającej,ponieważ jest szybko trawiona i beztłuszczowa.

Stosowana również przy diecie u osób chorujących na wątrobę, serce i nerki.


Jak ją spożywać?

Świetnym pomysłem jest krem z dyni jak i również dynia jako dodatek do wszelkich potraw .
W postaci: gotowania na parze,pieczenia w piekarniku.
Przetwory z dyni min: powidła , mogą sprawdzić się do wielu deserów.
Warto również zaznaczyć,że  świeżo wyciśnięte soki z dyni odgrywają bardzo dużą rolę,ponieważ jesteśmy w stanie polepszyć pracę żołądka. Z dyni pozyskiwany jest także olej, jednak warto pamiętać aby go nie podgrzewać, ponieważ traci wszystkie aktywne składniki.

 Pestki dyni i ich suszenie


Pestki dyni dokładnie oczyszczone i suche wykładamy na wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia blachę.Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i suszymy do czasu aż staną się chrupkie.
Następnie wyłączamy piekarnik i uchylamy zostawiając pestki do wystygnięcia.Pestki można przechowywać w różnych pojemnikach.

Takie pestki są dobrym dodatkiem do sałatek.Połączenie warzyw i nasion daje korzystny wpływ na dietę człowieka,a zwłaszcza osób z niedoborem  kwasów omega 3.


Dlatego dynia jak i jej nasiona są  wspaniałą alternatywą dla osób na diecie jak i dbających o swoje zdrowie i witalność.
Dodatkowo korzystanie wpływają na naszą skórę.
Można eksperymentować do woli !



Wartości w 100 g dyni


Sunday, August 31, 2014

Przygotuj organizm na jesień

Zmiana pory roku nie na każdego może wpływać pozytywnie.Głównie wiążą się z nią czynniki,które źle wypływają na organizm jak i ciało człowieka.Zmiana temperatury (coraz niższe  w przypadku jesieni),wilgotność powietrza,pora dnia przy,której dni się skracają natomiast noce wydłużają.
W okresie letnim nasz organizm jest bardziej odporny,dlatego też korzystamy jak najwięcej z różnych przyjemności.Gdy zbliża się koniec lata warto przygotować się i zabezpieczyć przed niechcianymi chorobami i złym samopoczuciem.Często pojawiają się dolegliwości związane z toksynami, otóż toksyny zbierają się w naszym organizmie każdego dnia.Głównym powodem są min: 


  • żle zbilansowana dieta
  • nieregularne posiłki
  • związki chemiczne występujące w żywności
  • nadużycie leków
Wtedy jesteśmy podatni na chwytanie coraz więcej bakterii do organizmu i zbiegiem łapiemy infekcje ale również czujemy się źle.

Powinniśmy pozbyć się wszystkich niechcianych i nagromadzonych toksyn poprzez oczyszczanie naszego organizmu.Pierwszym etapem będzie oczyszczanie nagromadzonej się żółci- eliminacja toksyn.

Dobrymi metodami,które pomogą pozbyć się toksyn i oczyścić nasz organizm jest przyjmowanie min:


Czosneku który zawiera allinę, z której powstaje allicyna wykazująca silne działanie bakteriobójcze.
Czosnek wprowadzany do naszego organizmu powoduje eliminacje bakterii,działa silnie i jest bardzo skuteczny.

Dlatego Grecy w dawnych czasach spożywali duże ilości czosnku, który  pobudza organizm do wydalania toksyn i moczu


Cebula jest silnym przeciwutleniaczem,oczyszcza organizm z pasożytów jak i cholesterol.

Cebulę i czosnek można spożywać na wiele sposobów, do różnych dań jak i również na surowo.
Spożywanie dużych ilości i wprowadzenie do codziennej diety ochroni nas od ataku bakterii.



W kierunku ziół

Nasiona babki płesznik
Oczyszcza jelita,działa lekko przeczyszczająco,zdolność do absorpcji toksyn.


Bardzo skutecznym i zarazem ciekawym sposobem jest również spożywanie soku z aronii.

Aronia zawiera bioflawonoidy min: rutynę,która obok innych działań również naturalnie oczyszcza organizm z toksyn.

Witamina E,obniża zakwaszenie organizmu.

Witamina C zalecana dla osób aktywnych,które uprawiają sporty.

Są to witaminy,które występują w ogromnej ilości w aronii.

Aronia to wspaniały owoc który zawiera dużą ilość antocyjanów,bardzo wartościowy i zdrowy.
Aronię jak najbardziej powinniśmy spożywać,nie każdemu może smakować jednak liczą się efekty i działanie.Przetwory i różnego rodzaju kombinacje kulinarne-wszystko jest do dyspozycji.
Każdy znajdzie sposób dla siebie,aby smakowało i dawało pozytywne efekty.