Dynia to nie tylko świetna ozdoba ale również bomba cennych witamin i minerałów.
Wartości odżywcze tego warzywa są ogromne,dlatego polecana jest osobą, które mają dolegliwości z niewydolnością nerek,miażdżycą. Właściwości jej również ciekawią, ponieważ mają działanie odkwaszające(ważna informacja dotycząca diety odchudzającej) jak i żółciopędne.
kwasy organiczne
Pestki z dyni zawierają w
swoim składzie nienasycone
kwasy tłuszczowe niezbędne w
diecie każdego
człowieka.Zawierają
duże ilości cynku(niezbędnego
dla włosów i paznokci)
Zapobiega gromadzeniu się cholesterolu,świetnie działa na zaparcia.
Polecana osobą,które są na diecie odchudzającej,ponieważ jest szybko trawiona i beztłuszczowa.
Wartości odżywcze tego warzywa są ogromne,dlatego polecana jest osobą, które mają dolegliwości z niewydolnością nerek,miażdżycą. Właściwości jej również ciekawią, ponieważ mają działanie odkwaszające(ważna informacja dotycząca diety odchudzającej) jak i żółciopędne.
Witaminy występujące to :
A, B1, B2, C, PP
oraz minerały min: żelazo, wapń, magnez,potas
kwasy organiczne
Pestki z dyni zawierają w
swoim składzie nienasycone
kwasy tłuszczowe niezbędne w
diecie każdego
człowieka.Zawierają
duże ilości cynku(niezbędnego
dla włosów i paznokci)
Zapobiega gromadzeniu się cholesterolu,świetnie działa na zaparcia.
Polecana osobą,które są na diecie odchudzającej,ponieważ jest szybko trawiona i beztłuszczowa.
Stosowana również przy diecie u osób chorujących na wątrobę, serce i nerki.
Jak ją spożywać?
Świetnym pomysłem jest krem z dyni jak i również dynia jako dodatek do wszelkich potraw .
W postaci: gotowania na parze,pieczenia w piekarniku.
Przetwory z dyni min: powidła , mogą sprawdzić się do wielu deserów.
Warto również zaznaczyć,że świeżo wyciśnięte soki z dyni odgrywają bardzo dużą rolę,ponieważ jesteśmy w stanie polepszyć pracę żołądka. Z dyni pozyskiwany jest także olej, jednak warto pamiętać aby go nie podgrzewać, ponieważ traci wszystkie aktywne składniki.
Pestki dyni i ich suszenie
Pestki dyni dokładnie oczyszczone i suche wykładamy na wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia blachę.Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i suszymy do czasu aż staną się chrupkie.
Następnie wyłączamy piekarnik i uchylamy zostawiając pestki do wystygnięcia.Pestki można przechowywać w różnych pojemnikach.
Takie pestki są dobrym dodatkiem do sałatek.Połączenie warzyw i nasion daje korzystny wpływ na dietę człowieka,a zwłaszcza osób z niedoborem kwasów omega 3.
Pestki dyni i ich suszenie
Pestki dyni dokładnie oczyszczone i suche wykładamy na wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia blachę.Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i suszymy do czasu aż staną się chrupkie.
Następnie wyłączamy piekarnik i uchylamy zostawiając pestki do wystygnięcia.Pestki można przechowywać w różnych pojemnikach.
Takie pestki są dobrym dodatkiem do sałatek.Połączenie warzyw i nasion daje korzystny wpływ na dietę człowieka,a zwłaszcza osób z niedoborem kwasów omega 3.
Dlatego dynia jak i jej nasiona są wspaniałą alternatywą dla osób na diecie jak i dbających o swoje zdrowie i witalność.
Dodatkowo korzystanie wpływają na naszą skórę.
Można eksperymentować do woli !
Wartości w 100 g dyni