Zioła, charakteryzują się przede wszystkim tym,że pochodzą z roślin i wykazują reakcję u człowieka.
Od tysięcy lat są wykorzystywane w medycynie jako składnik leczniczy.To z nich czerpie się wszelkiego rodzaju leki, ale również nalewki czy też zastosowanie w kosmetyce.
Zioła dzielą się na grupy,są niekiedy uniwersalne jak i mają szerokie zastosowanie również w innych dziedzinach takich jak kulinaria.
Zdrowie ,odporność,dieta
Prawidłowy rozwój skóry,włosów ,paznokci.
Do leczniczych zaliczamy sposoby wykorzystywane poprzez surowce do użytku wewnętrznego oraz zewnętrznego.
Przyprawowe to te,które najczęściej wykorzystywane są w kuchni.
Przyprawa nadaje potrawie wyjątkowy smak,dlatego bez niej nie obejdzie się specjał.
Przyprawa ta naturalna czyli ta,która powstaje z wysuszenia bądź sproszkowania surowców zielarskich bez dodatków konserwujących i stabilizujących jest bogata w składniki odżywcze i lecznicze.
Dlatego wszelkie rośliny,z których powstają zioła a następnie powstające mieszanki przypraw takie jak min:lubczyk,kozieradka,
,tymianek,ostropest, estragon,czarnuszka,kminek.
Wszystkie wymienione zioła mają swoje działanie.Bezpośrednio świeże również wykorzystywane i mają jeszcze więcej składników.Natomiast te suszone bardzo często są wykorzystywane do dań,posypek.
16-20% produkcji światowej ziół należy do Polski, z czego ok. 80% to zioła pochodzące z upraw , a 20% - ze stanowisk naturalnych.
Imbir działanie
przeciwgrzybicznie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie
Zmniejsza agregację (zlepianie) płytek krwi
,
Polepsza krążenie krwi
Len mielony
Uzupełniający dietę,wspomagający
wypróżnienie,wspomaga perystaltykę jelit.
Osłania przewód pokarmowy
Do wypieków wytrawnych i na słodko jako zamiennik mąki ,jako przyprawa do mięs, panierka.
Wymienione przykłady są propozycją wykorzystania wspaniałych ziół,surowców proszkowanych w celu uzyskania przyprawy,która idealnie sprawdza się jako dodatek.
Naturale suszone,które idealnie się sprawdza
Czyli......
Przyprawa naturalna bez soli i glutaminianu
Od tysięcy lat są wykorzystywane w medycynie jako składnik leczniczy.To z nich czerpie się wszelkiego rodzaju leki, ale również nalewki czy też zastosowanie w kosmetyce.
Zioła dzielą się na grupy,są niekiedy uniwersalne jak i mają szerokie zastosowanie również w innych dziedzinach takich jak kulinaria.
Zdrowie ,odporność,dieta
Prawidłowy rozwój skóry,włosów ,paznokci.
Gatunki takie jak:
lecznicze
przyprawowe
Do leczniczych zaliczamy sposoby wykorzystywane poprzez surowce do użytku wewnętrznego oraz zewnętrznego.
Przyprawowe to te,które najczęściej wykorzystywane są w kuchni.
Przyprawa nadaje potrawie wyjątkowy smak,dlatego bez niej nie obejdzie się specjał.
Ale te,które zawierają chemiczne substancje ,pogarszają smak i co najważniejsze niwelują działanie przyprawy leczniczej,którą spożywając dostarczamy cenne składniki,które wspomagają nasz organizm oraz zabezpieczają przed dolegliwościami.
Przyprawa ta naturalna czyli ta,która powstaje z wysuszenia bądź sproszkowania surowców zielarskich bez dodatków konserwujących i stabilizujących jest bogata w składniki odżywcze i lecznicze.
Dlatego wszelkie rośliny,z których powstają zioła a następnie powstające mieszanki przypraw takie jak min:lubczyk,kozieradka,
,tymianek,ostropest, estragon,czarnuszka,kminek.
Wszystkie wymienione zioła mają swoje działanie.Bezpośrednio świeże również wykorzystywane i mają jeszcze więcej składników.Natomiast te suszone bardzo często są wykorzystywane do dań,posypek.
16-20% produkcji światowej ziół należy do Polski, z czego ok. 80% to zioła pochodzące z upraw , a 20% - ze stanowisk naturalnych.
Propozycje
Estragon działanie
rozkurczowe,żółciopędnie, wiatropędnie.
Poprawia trawienie,zmniejsza wzdęcia i bóle brzucha
Do czego wykorzystać?
Do wszelkich sałatek,sosów,mięs,marynatImbir działanie
przeciwgrzybicznie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie
Zmniejsza agregację (zlepianie) płytek krwi
,
Polepsza krążenie krwi
Do czego dodawać jako przyprawę?
Do różnego rodzaju wypieku,potraw orientalnychLen mielony
Uzupełniający dietę,wspomagający
wypróżnienie,wspomaga perystaltykę jelit.
Osłania przewód pokarmowy
Do czego wykorzystać?
Do wypieków wytrawnych i na słodko jako zamiennik mąki ,jako przyprawa do mięs, panierka.
Wymienione przykłady są propozycją wykorzystania wspaniałych ziół,surowców proszkowanych w celu uzyskania przyprawy,która idealnie sprawdza się jako dodatek.
W ten sposób potrawy będą charakteryzować się wyraźnym,wspaniałym smakiem a w dodatku nasz układ pokarmowy przyjmie składniki ,które wspomogą,ochronią,poprawią oraz przyczynią się do konkretnego działania.
Zastosowanie w diecie codziennej przypraw zielarskich jak i tych,które są naturalne i nieprzetwarzane ma ogromny wpływ.Dlatego na dalekim wschodzie używane są od wieków do wszelkich potraw,ze względu na właściwości lecznicze.
Czyli......
Przyprawa naturalna bez soli i glutaminianu
Skład w różnych proporcjach: pasternak, marchewka, cebula,
pietruszka, kurkuma, pieprz czarny, lubczyk, curry, czosnek.
Przyprawa zawiera wysuszone warzywa oraz zioła.Nie zawiera substancji poprawiających smak i zapach.
Te oraz wiele innych przypraw również mieszanek wyznaczonych do poszczególnych dań można zakupić w http://rafex.eu/
Wybór ogromny według własnych upodobań smakowych jak i celów wykorzystania.
Ceńmy naturę,która daje tak wspaniałe dary do wykorzystania w szerokim zakresie.