Monday, May 25, 2015

Natural spice

Zioła, charakteryzują się przede wszystkim tym,że pochodzą z roślin i wykazują reakcję u człowieka.
Od tysięcy lat są wykorzystywane w medycynie jako składnik leczniczy.To z nich czerpie się wszelkiego rodzaju leki, ale również nalewki czy też zastosowanie w kosmetyce.
Zioła dzielą się na grupy,są niekiedy uniwersalne jak i mają szerokie zastosowanie również w innych dziedzinach takich jak kulinaria.

Zdrowie ,odporność,dieta
Prawidłowy rozwój skóry,włosów ,paznokci.


Gatunki takie jak:


 lecznicze
 przyprawowe

Do leczniczych zaliczamy sposoby wykorzystywane poprzez surowce do użytku wewnętrznego oraz zewnętrznego.

Przyprawowe to te,które najczęściej wykorzystywane są w kuchni.

Przyprawa nadaje potrawie wyjątkowy smak,dlatego bez niej nie obejdzie się specjał.
Ale te,które zawierają chemiczne substancje ,pogarszają smak i co najważniejsze niwelują działanie przyprawy leczniczej,którą spożywając dostarczamy cenne składniki,które wspomagają nasz organizm oraz zabezpieczają przed dolegliwościami.

Przyprawa ta naturalna czyli ta,która powstaje z wysuszenia bądź sproszkowania surowców zielarskich bez dodatków konserwujących i stabilizujących jest bogata w składniki odżywcze i lecznicze.
Dlatego wszelkie rośliny,z których powstają zioła a następnie powstające mieszanki przypraw takie jak min:lubczyk,kozieradka,
,tymianek,ostropest, estragon,czarnuszka,kminek.

Wszystkie wymienione zioła mają swoje działanie.Bezpośrednio świeże również wykorzystywane i mają jeszcze więcej składników.Natomiast te suszone bardzo często są wykorzystywane do dań,posypek.

16-20% produkcji światowej ziół należy do Polski, z czego ok. 80% to zioła pochodzące z upraw , a 20% - ze stanowisk naturalnych.
Propozycje
Estragon działanie

rozkurczowe,żółciopędnie, wiatropędnie. 
Poprawia trawienie,zmniejsza wzdęcia i bóle brzucha


Do czego wykorzystać?

Do wszelkich sałatek,sosów,mięs,marynat

Imbir  działanie
 przeciwgrzybicznie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie
Zmniejsza agregację (zlepianie) płytek krwi
,
Polepsza krążenie krwi



Do czego dodawać jako przyprawę?
Do różnego rodzaju wypieku,potraw orientalnych
Len mielony 

 Uzupełniający dietę,wspomagający 

wypróżnienie,wspomaga perystaltykę jelit.

Osłania przewód pokarmowy 

Do czego wykorzystać?

Do wypieków wytrawnych i na słodko jako zamiennik mąki ,jako przyprawa do mięs, panierka.


Wymienione przykłady są propozycją wykorzystania wspaniałych ziół,surowców proszkowanych w celu uzyskania przyprawy,która idealnie sprawdza się jako dodatek.
W ten sposób potrawy będą charakteryzować się wyraźnym,wspaniałym smakiem a w dodatku nasz układ pokarmowy przyjmie składniki ,które wspomogą,ochronią,poprawią oraz przyczynią się do konkretnego działania.
Zastosowanie w diecie codziennej przypraw zielarskich jak i tych,które są naturalne i nieprzetwarzane ma ogromny wpływ.Dlatego na dalekim wschodzie używane są od wieków do wszelkich potraw,ze względu na właściwości lecznicze.

Naturale suszone,które idealnie się sprawdza 

Czyli......

Przyprawa naturalna bez soli  i  glutaminianu



Skład w różnych proporcjach: pasternak, marchewka, cebula,



pietruszka, kurkuma, pieprz czarny, lubczyk, curry, czosnek.
Przyprawa zawiera wysuszone warzywa oraz zioła.Nie zawiera substancji poprawiających smak i zapach.
Te oraz wiele innych przypraw również mieszanek wyznaczonych do poszczególnych dań można zakupić w http://rafex.eu/



Wybór ogromny według własnych upodobań smakowych jak i celów wykorzystania.
Ceńmy naturę,która daje tak wspaniałe dary do wykorzystania w szerokim zakresie.



No comments: