Monday, July 25, 2016

Borówka czernica i jej właściwości

Borówka czernica czyli dobrze nam znana czarna jagodna,która posiada wiele cennych wartości a przede wszystkim należy do roślin leczniczych.

Jako surowiec leczniczy wykorzystywane są jagody oraz liście z taką różnicą ,że jagody  najczęściej używane są do deserów oraz przetworów.
Obok wspaniałego smaku ,warto jest zwrócić uwagę na skład dominujący,otóż borówka czernica należy do grupy ,w której zawartość antocyjanów jest bardzo duża ,posiada ich najwięcej ze wszystkich jagód.
Nie bez powodu sprawdza się w profilaktyce i leczeniu pewnych schorzeń czy dolegliwości.
Surowiec wykazuje działanie zapierające,przeciwbakteryjne a nawet przeciwrobacze. Co ważne jagody a także liście  sprawdzają się w stosowaniu dla osób z cukrzycą ,regulując przy tym poziom cukru we krwi. Suszona jagoda jest  skutecznym środkiem przy biegunkach,zwłaszcza polecana dzieciom ,kiedy niechętnie przyjmują inne lekarstwa na pozbycie się problemu.
Świeże owoce dodają dużo energii i dostarczają ważną witaminę c,która wpływa korzystnie na regeneracje ran i szybkie gojenie się blizn. Diabetykom zalecane są napary z liści borówki a także soki pite każdego dnia.Najlepiej w okresie sezonowym sporządzić domowej produkcji soki,które posłużą nam do rozcieńczania z wodą. Liście natomiast należy odpowiednio wysuszyć a w późniejszym etapie zaparzać je jako napar(dotyczy to również owoców)


Sok z czarnej jagody
2 kg świeżych jagód

1/2 l wody
1/2 szklanki cukru
sok z połówki cytryny
W garnku należy zagotować wodę a następnie wrzucić do niej jagody.
Gotować przez 20 minut.Po upływie czasu zostawić do przestygnięcie przez 3 godziny a następnie zawartość przecedzić przez sito.Otrzymany sok przelać do garnka i rozpuścić w nim cukier wraz z sokiem z cytryny.Następnie zawartość umieścić w odpowiednim słoiku szczelnie zamykając i pasteryzując przez 5-7 minut.
Owoce borówki niszczą bakterie,które są oporne na antybiotyki ,spożywane duże ilości ,korzystnie wpływają na usuwanie szkodliwych substancji treści pokarmowej.Dodatkowo mają działanie przeciwrakowe i przeciwutleniające.
Istnieje również kuracja przeciwpasożytnicza ,którą należy stosować w przypadku wystąpienia między innymi owsików.
Przez 3 dni należy spożywać tylko i wyłącznie jagody.Mogą to być surowce owoce,koktajle a także soki .Można w ciągu dnia korzystać ze wszystkich tych propozycji.


Napar w dolegliwościach biegunki


2 łyżeczki suszonych owoców zalać 3/4 wrzącej wody i odstawić do zaparzenia na 15 minut.

Pożywać 2-3 razy dziennie.

Odwar
3 łyżki stołowe suszonych jagód ,zalać 0.5 l zimnej wody i gotować na małym ogniu 15 minut.

Następnie odstawić do wystygnięcie.Spożywać po 3/4 .

Nalewka



1 kg leśnych jagód

1.5 wódki
2 szklanki cukru
Umyte owoce umieścić w dużym słoiku i zalać alkoholem.Szczelnie zamknąć i ostawić na okres 3 tygodni w ciemne miejsce codziennie wstrząsając. Po upływie czasu zawartość przecedzić i przelać do szklanej butelki ,szczelnie zamykając.

Warto jest wykorzystywać jagody do wszelkich przetworów jak dżemy ,marmolady, a także dodawać je do koktajli ,które nadadzą  wyrazistego koloru a w dodatku dostarczą wiele cennych składników.
Najlepiej jest w pełni wykorzystać sezon letni,gdzie świeżych jagód mamy pod dostatkiem w lasach oraz na targach .Pamiętajmy,że te są najbardziej wartościowe i smak jest zdecydowanie lepszy .
Ważną kwestią jest aby nie mylić borówki brusznicy czyli (leśnej lub ogrodowej jagody) z borówkami amerykańskimi.Obie posiadają dobroczynne właściwości jednak brusznica zdecydowanie lepiej radzi sobie z dolegliwościami działając leczniczo.